15 Apr 2019

Πρόγραμμα 2ης Συνάντησης Καλλιτεχνών στη Λιβαδειά 15 – 20 Απριλίου 2019

Οι Λαϊκές Παραδόσεις του Νερού: Λιβαδειά 15 – 20 Απριλίου 2019

Τρίτη 16 Απριλίου, 7 – 8 μ.μ.

Στο ισόγειο του Νερόμυλου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο πρόγραμμα “Μνήμη του Νερού”  έχουν τη χαρά να βρίσκονται ξανά στη Λιβαδειά!  Περιμένουν με ανυπομονησία να συναντηθούν ξανά με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των οργανισμών και των φορέων που είχαν συναντήσει τον Ιανουάριο, αλλά και να κάνουν καινούργιους φίλους κατά την διάρκεια της εβδομάδας που θα βρίσκονται ξανά στη Λιβαδειά  μέσα από τις εικαστικές δράσεις τους κατά μήκος της Έρκυνας.

Τετάρτη 17 Απριλίου 20149

Ψηφιακό Εργαστήρι: 12:00 – 2:30 μ.μ.

Σε διάφορα σημεία της πόλης

Ενδιαφέρεστε για τη μεταβιομηχανική ανάπτυξη των παράκτιων και παραποτάμιων μετώπων της πόλης σας? Το υδάτινο μέτωπο της πόλης σας αποτελεί πηγή δημιουργικής έμπνευσης?  Ακολουθήστε μας στο facebook @memoryofwatereu όπου θα λειτουργήσει ένα ψηφιακό εργαστήρι και το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Λιβαδειά.  Θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε τις ιδέες σας μαζί μας, αλλά και να γνωρίσετε τι συμβαίνει στις πόλεις Γκτάνσκ, Γκέτεμποργκ, Γκόβαν και Οστάνδη  που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα.

Ο Κήπος της Έρκυνας (Μέρος Ι) 3 – 5 μ.μ.

Στο Πάρκο της Έρκυνας – Πίσω από το Διοικητήριο

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας επίσκεψης στην Λιβαδειά, τα άτομα από την ΕΠΑΨΥ και το ΕΚΕΨΥΕ μας περιέγραψαν τη θεραπευτική δύναμη του ποταμού, αλλά και της σύνδεσής τους με τη φύση.  Οι εξιστορήσεις τους αυτές αποτέλεσαν για εμάς σημαντική πηγή έμπνευσης. Το συγκεκριμένο εργαστήρι που θα επιμεληθεί η Ιρλανδή καλλιτέχνιδα Mary Conroy ονομάζεται “Ο Κήπος της Έρκυνας”.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου με την βοήθεια της γεωπόνου και φωτογράφου Μαρίας Μίχου θα περπατήσουμε στις όχθες του ποταμού για να μαζέψουμε φύλλα και λουλούδια και να δημιουργήσουμε μαζί έργα τέχνης με τη μέθοδο της “οικολογικής εκτύπωσης”.

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς 7:30

Στο Art Cafe Αστραδενή

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς στο πλαίσιο του προγράμματος  “Μνήμη του Νερού” παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας στο Art Cafe Αστραδενή με θέμα το νερό (15 – 21 Απριλίου 2019)  Η έκθεση φιλοξενεί έργα 27 ντόπιων καλλιτεχνών  και θα είναι καθημερινά ανοικτή από τις 9 π.μ. έως 3 μ.μ.  Ο Σουηδός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Jonas Myrstrand θα συμμετάσχει με την προβολή της ταινίας του με τίτλο “The singing raven – Το τραγούδι του κορακιού”  διάρκειας 60 λεπτών, την Τετάρτη 7:30 μ.μ.

Ο Jonas θα βιντεοσκοπήσει και θα κάνει την τεκμηρίωση της όλης καλλιτεχνικής παρέμβασης των καλλιτεχνών στις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ιχνηλατώντας την επίδραση που έχει το πρόγραμμα “Μνήμη του Νερού” στις συμμετέχουσες πόλεις.  Μετά το τέλος του προγράμματος το υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί από τον καλλιτέχνη θα  χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες των καλλιτεχνών από το πρόγραμμα, οι συνεργασίες και οι συμμετέχοντες.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ο Κήπος της Έρκυνας (Μέρος ΙΙ) 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.

Στο Ισόγειο του Νερόμυλου

Ανοικτό εργαστήρι για το κοινό.  Επισκεφθείτε την Mary Conroy που μαζί με τους συμμετέχοντες στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα ξετυλίξουν τα έργα τους που θα έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της “οικολογικής εκτύπωσης” από τα φύλλα και τα λουλούδια που μάζεψαν την Τετάρτη. Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Εργαστήρι Stencil 3 – 5 μ.μ.

Στο Πάρκο της Έρκυνας –  Πίσω από το Διοικητήριο

Ελάτε μαζί μας σε ένα διασκεδαστικό εργαστήρι με την Πολωνή καλλιτέχνιδα Iwona Zajac.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνουν εκτυπώσεις stencil από έργα που έχει προετοιμάσει η καλλιτέχνιδα και για τα οποία εμπνεύστηκε από τις ιστορίες του ποταμιού και της Λιβαδειάς που άκουσε κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στη Λιβαδειά.  Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία στην εκτύπωση stencil.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Περίπατος στο ποτάμι για να δούμε τις τοιχογραφίες του Βέλγου καλλιτέχνη Siegfried Vynck και της Πολωνής καλλιτέχνιδας Iwona Zajac, 3 – 5 μ.μ.

Ξεκινάμε από την περιοχή δίπλα στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού για να επισκεφθούμε τον Βέλγο καλλιτέχνη  Siegfried Vynck ο οποίος θα δημιουργήσει μιας μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία σε ένα κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι και θα αναπαριστά το μύθο της Έρκυνας με μια πιο σύγχρονη ματιά.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη ο Vynck θα συναντηθεί με ντόπιους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την τέχνη του γκράφιτι για να ανταλλάξει μαζί τους ιδέες και τεχνικές.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της στη Λιβαδειά, η καλλιτέχνιδα Iwona Zajac, περπατώντας δίπλα στο ποτάμι της Έρκυνας εμπνεύστηκε από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.  Ερωτήματα όπως ποιοι ζούσαν σε αυτό το κτίριο; Πότε έζησαν εκεί; γεννήθηκαν μέσα της και αυτό την οδήγησε να συλλέξει ιστορίες και φωτογραφίες σχετικά με την οικογένεια των Λιβαδειτών που ζούσαν στο κτίριο αυτό επί της οδού Στρατηγού Ιωάννου για να δημιουργήσει μια τοιχογραφία εντός του συγκεκριμένου κτιρίου.

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Αναπαράσταση πλυσίματος ρούχων 11:00 – 12:15

Πηγές της Κρύας

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου θα αναπαραστήσουν το παραδοσιακό πλύσιμο ρούχων στις πηγές της Κρύας, θα τραγουδήσουν και θα προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα.

Να το πάρει το ποτάμι 1:00 2:30 μ.μ.

Ξεκινώντας από τις Πηγές της Κρύας (12:15) και προχωρώντας κατά μήκος του ποταμού θα φτάσουμε στο Πάρκο της Έρκυνας πίσω από το Διοικητήριο.

Η Αμερικανο-σκωτζέζα καλλιτέχνιδα TS Beall μαζί με δημότες θα φτάσουν στο Πάρκο της Έρκυνας  από τις Πηγές της Κρύας για να πραγματοποιήσουν από κοινού μια δράση εμπνευσμένη από την  ελληνική φράση “Να το πάρει το ποτάμι”.

Η δράση στοχεύει να  αναδείξει την ιστορία της Λιβαδειάς και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το ποτάμι της Έρκυνας στην πόλη – από το Μαντείο  του Τροφωνίου, έως την υδροκίνηση των εκκοκκιστηρίων της περιοχής και το πλύσιμο των ρούχων.  Κατά τη διάρκεια της δράσης δημότες και μέλη τοπικών συλλόγων και φορέων θα πουν ιστορίες, θα πλύνουν ρούχα και θα τραγουδήσουν.  Εδέσματα και αναψυκτικά θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους.

Έκθεση υφαντών, κεντημάτων και κρητικό κοπανέλι στο ισόγειο της Νεροτριβής (Τετάρτη – Παρασκευή 18:00 – 20:30) Σάββατο (10:00 – 14:30)

Σας περιμένουμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Image: Sun in an Empty Room by Iwona Zajac; photography by Mary Michou.

15 Apr 2019

The Lore of Water: Programme

The Lore of Water: 15-20 April 2019 in Levadia, Greece

Tuesday 16 April, 7-8pm

Open door at Neromylos: the Memory of Water artists are delighted to be back in Levadia! We are looking forward to reconnecting with the citizens and communities we met in January and to making new friends this week through the artistic actions and co-creations along the River Erkyna. This is a casual get together – so please come along and say hi.

Wednesday 17 April 2019

Digital Lab, 12-2.30pm

Various locations online and IRL

Are you interested in post-industrial waterfront development? Is the waterfront in your city the source of creative inspirations? Join us on Facebook at @memoryofwatereu for a Digital Lab hosted by the city of Levadia where artists from the Memory of Water project are preparing artistic actions and interventions along the River Erkyna. You will have the opportunity to share your ideas with us and to see also what’s happening in the partner cities of Gdansk, Gothenburg, Govan, and Ostend.

Erkyna’s Garden [Part I], 3-5pm

Riverside park entrance near Dioikitirio

During our first visit to Levadia, we were inspired by the citizens from EPAPSYE and EKEPSYE who described the healing power of the river and the importance of connecting with nature. For this workshop called Erkyna’s Garden, Irish artist Mary Conroy and Greek agronomist and photographer Mary Michou will reconnect with these invited groups for a guided walk along the riverbank to gather organic materials for hands-on eco-printing.

The Photography Club of Levadia, 7.30pm

Art Café Astradeni

The Photography Club of Levadia presents an exhibition on the theme of water at the Art Café Astradeni from 15-21 April during the programme of Memory of Water. The exhibition features 27 local artists and will be open daily 9am-3pm. Swedish artist and film-maker Jonas Myrstrand will participate with a screening of his music documentary The Singing Raven (60 mins) on Wednesday at 7.30pm.

Jonas will also be documenting and filming the process, actions and interactions of all the artists to trace the learning and impacts of Memory of Water in all the partner cities. An artistic documentary film will be produced bringing together the shared experiences of the artists, their collaborators and participants.

Thursday 18 April 2019

Erkyna’s Garden [Part II], 10am-1pm

Neromylos

Open door at Neromylos: Drop in to visit Mary Conroy and participants as they unwrap their eco-dye bundles made during Wednesday’s workshop. We will learn about local and indigenous flora while co-creating a collective artwork as a gift to the city. Throughout the morning, we will be working in the exhibition hall preparing to assemble the collective artwork – revealing the colours, impressions and patterns of Erkyna’s Garden. All welcome!

Stencil workshop, 3-5pm

Riverside park entrance near Dioikitirio

Join us for a fun and interactive stencil workshop with Polish artists Iwona Zajac at the Riverside park. During this hands-on event, we will print from stencils prepared by the artist and inspired by stories of the river and Levadia that we heard during our first visit. All welcome and no previous experience required – come along and give it a go!

Friday 19 April 2019

River walk to Siegfried and Iwona’s murals, 3.00-5.00pm

Departing from Gastronomy Festival close to KAPI

Belgian spray-can artist Siegfried Vynck will produce a large-scale mural on a new riverside building depicting the myth of Erkyna (pictured above), the origin story of Levadia’s river, with a contemporary twist. During this residency, Vynck will also reconnect with local graffiti crews to share skills and techniques of their craft.

Walking along the River Erkyna during our first visit, Iwona Zajac was inspired by an abandoned house – Who lived in this house? When did they leave? She has collected stories and archival photographs about a local Levadian family from Stratigou Ioannou to create a mural and hopes that you will re-inhabit this house overlooking the water with her. “Inhabitants of the houses used to go to the balconies until late and talk to each other.”

Saturday 20 April 2019

 Revival of washing process, 11.00-12.15pm

Krya Springs beside Nerotrivi

Local artist Elpida Varthomolou and the Association of Women of Agios Nikolaos will re-enact the historical washing process in a performative event at the Krya Springs beside the former public laundry at Nerotrivi. Songs and stories will be passed down to the next generation and traditional foods will be served.

Let the River Take It, 12.15-2.30pm

Departing from Nerotrivi at 12:15, or meet at Riverside park at 1pm

Scottish-American artist TS Beall will lead a procession from Nerotrivi to the Riverside park near Dioikitirio arriving at 1pm for an event inspired by the Greek saying: Let the river take it.

The event celebrates Levadia’s history and the river’s central role within it – from the myth of the Oracle of Trophonious, to powering cotton mills, to washing linens. The afternoon will include storytelling, washing clothes, and singing with citizens from KEDHL, LEVADRO, and local community groups and choirs. Food and refreshments will be served. All welcome – we look forward to seeing you!

List of events MOW

22 Mar 2019

The Lore of Water: Artistic Actions on the River Erkyna

The Lore of Water: 15-20 April 2019 in Levadia, Greece

Funded by Creative Europe and partner cities, Memory of Water,  a six city artist led collaboration focused on post industrial Waterfront Heritage zones started in July 2018 and will continue for two years. The purpose  is to engage local communities in post-industrial cities – Gdansk, Gothenburg, Govan, Levadia, Limerick and Ostend  – sharing and informing the regeneration process. What does it mean to be a ‘post-industrial’ location? How can the reclamation of lost, ignored or disregarded histories empower local people to imagine and create a different future for themselves?

The project is a counterpoint to the prevailing orthodoxy which is characterised by top-down redevelopment –  politically or economically – where popular, local engagement, is frequently tokenistic or non-existent.

The title of the project – Memory of Water – is both a metaphor and a physical reality: all of the participating locations have water in common but are no longer engaged –  to any significant degree – in the industry or activities on which they used to depend. What replaces industry in a post-industrial location and what sort of future can be constructed from such a base?

Artists from the six partner cities started the process in Levadia, Greece, in February: on a mission to find out what the communities themselves see as being crucial to their regeneration. The process is to facilitate ownership and empowerment.

A community with no power and no investment cannot change or shape its own future, so the purpose of this artist-led process is to inform policy makers and planners – finding new ways forward together.

Memory of Water is three artist-led City Labs, three artist residencies programmes, a digital exhibition hosted online, networking, public events, and a filmed documentary  analysing the histories of water, engineering, and inspiring  a global debate on re-making heritage areas.

The next artist-led community engagement, from 15-20th April in Levadia, Greece, will build on the work of the first, which explored issues confronting the community. During this time the artists will start a dialogue with the respective communities and give voice to those who are so often ignored.

Glittering water: particles in the stream

We have some insight into what the artists are thinking and have glimpses of what might be, like glittering reflections on the water. Mary Conroy from Limerick will be using the glittering water and the natural habitat as inspiration. Siegfried Vynck from Ostend who works with spray paint, is identifying some young people who make graffiti art in the city. Will they work on one particular wall in one particular space to create work together? Will they work on their own work and also help the artist create a new mural for the city?

Another glimpse into what might be possible has come to me from Scottish socially engaged public artist tsBeall who is planning to involve women washing clothes in the river: just as they would have done communally in centuries past. The rivers of Europe were once full of women’s voices: the singing of the traditional songs, the slapping of the cloths (or Clutha on Glasgow’s river Clyde) on the wet rocks: taking ownership of space and place.

Part of what is missing from our post industrial waterfront heritage zones is that sense of belonging: we have lost the right to the city through industry, property development and issues of land ownership. Through the work of these artists, can we glimpse  once again what city life might be like if we could take the ownership of our streets and waterfronts once again?

15 Mar 2019

Preparing for Levadia Revisited

Our six artists from six European post-industrial cities are preparing to embark on the second of their six residencies, this one in Levadia, Greece. I am so excited to know what the artists are thinking and have glimpses of what might be, like glittering reflections on the water. Siegfried from Ostend who works with spray paint, is identifying some young people who make graffiti art in the city. Will they work on one particular wall in one particular space to create work together? Will they work on their own work and also help the artist create a new mural for the city?

Another glimpse into what might be possible has come to me from our own Scottish socially engaged public artist T.S. Beall who is planning to involve women washing clothes in the river: just as they would have done communally in centuries past. The rivers of Europe were once full of women’s voices: the singing of the traditional songs, the slapping of the cloths (or Clutha on Glasgow’s river Clyde) on the wet rocks: taking ownership of space and place. This work is so exciting for me because it seems that part of what is missing from our post-industrial waterfront heritage zones is that sense of belonging: we have lost the right to the city through industry, property development and issues of land ownership. Through the work of these artists, can we glimpse  once again what city life might be like if we could take the ownership of our streets and waterfronts once again?

– Liz Gardiner (Scotland)

15 Mar 2019

Artists’ Reflections: Sun in an Empty Room

To get to the first meeting with the activists and inhabitants of Levadia at Nerotrivi, we took the road along the Erkyna river. My attention was drawn to the empty houses with no front walls. They invited me inside without hiding anything.

From the other side of the road, they were perfect imitations of ordinary houses. With windows, doors, a balcony and a house number. No sign of their shameless denudation.

I was thinking about the light freely entering the interior, like in Hopper’s 1963 painting Sun in an Empty Room. I wondered who lived in these houses? When were they abandoned? I used to paint on such walls. I used to seed homeliness in similar places.

Quite unconsciously I started taking photos of them, without any idea what for. I juxtaposed them with the freshly renovated terraces close by, with tables and chairs placed as if in testimony of them being inhabited.

I would like to paint a mural in one of these houses. Slowly, like I usually work. First, I would sweep the floors and clean the walls of cobwebs. I would examine the cavities in the wall. I would place the first stencil. I would check if it suits the wall. I would make mistakes and, in time, I would fix them.

In April, the sun will be brighter and the days longer. Maybe someone will visit me while I work. I hope they will share their stories and sit for a while. We will inhabit this empty space together and we will listen to the sound of the flowing river – not through the window.

– Iwona Zając (Poland)

11 Feb 2019

Artists’ reflections: myths & legends

The River Erkyna runs continuously through the city of Levadia. So many impressions, warm welcomes, and pictures … The camera fills with faces, meetings and conversations. Only now with a little distance and on a closer look at the pictures and clips, I realise the heavy stream of influence the river has here in Levadia. This stimulates our creative challenge and we are in the middle of the flow! The ideas begin to take shape, collaborations wake up, exchanges with the locals are investigated and begin to take form. There is so much to do – while the Erkyna continues to flow.

We also met a living legend, the sculptor, poet, actor, and philosopher Spyros Gourgiotis who recounted the myth of the river. Spyros made the statue of Erkyna looking up over the surface in the middle of the river. The model was his own daughter and he showed us a drawing in his studio where a school class had drawn pictures of the sculpture and wrote under that: “The Myth of Erkyna is Spyros’ daughter…” That’s the way to relate and mix all of our impressions of myths and reality, cultural heritage and local groups, in the spring flood.

– Jonas Myrstrand (Sweden)

01 Feb 2019

Artists’ reflections: the perfect wall

After lunch break, we hooked up with the local graffiti crew at Levadia. Always exciting meeting artists with the same passion, spray paint that is. And amazing how we connected straight away; I guess that when graffiti runs through your veins, it’s like a universal language when you meet other “writers” (graffiti artists). With the sun at its highest point we left for our city stroll. For me especially, the hunt for a canvas/wall was on. And there are plenty of great walls in Levadia! The potential for Street Art productions in this compact city is incredible. Lots of huge “blind” walls and all in perfect smooth concrete… “WALLhalla”!

Unfortunately tagging seems popular among Levadian kids. It’s almost everywhere. Sure I’ve got nothing against a well designed, aesthetic tag but mostly this wasn’t the case. Our group discussed this issue while we continued our exploration. “One way to counter illegal tagging is to provide a legal graffiti wall or space,” I suggested. A place where graffiti painters can practise their skills without the fear of being caught, this can result in higher level of artistry and mostly results in outgrowing the phase of simple tagging. It’s a “fight-fire-with-fire” concept, so to speak. Of course the locals were all in favour. Legal graffiti walls are mostly combined or near a local skatepark. Since the two sub-cultures are intertwined. We crossed the street… and there it was… a huge wall, in plain sight, near the riverbank, just outside the old city centre. This concrete surface was just screaming to be painted… I knew I had found… the perfect wall!

– Siegfried Vynck (Belgium)

31 Jan 2019

Artists’ reflections: the River Erkyna

It was a whirlwind introduction to Levadia and some of its citizens. A generous welcome awaited us led by the mayor showing us the tradition of Xenia – Greek hospitality at its finest! The week was spent meeting people, all of whom have had an impact on, or been impacted by the landscape, culture, history and traditions of Levadia and the Erkyna River in particular.

The river flows from high in the mountains, fed by multiple springs as it reaches the town. It then passes through old mills, man-made falls, locks, and under bridges until it relaxes into its natural pathway at the other side of town, gently flowing through an unfinished and unnamed public park. This unnamed park, sitting beside a giant unfinished government building and shows a town at a standstill. But the river is in constant flow, always squeezing through the barriers put in place by industrious humans over the centuries. Erkyna was there before the people of Levadia. It inspired myths and legends. How can we bring this powerful history back to life? How do we infuse the citizens of Levadia, through contemporary art, with the energy and power of the beautiful yet unstoppable Erkyna?

– Mary Conroy (Ireland)

30 Jan 2019

The bulldozer

During his presentation on The Industrial Zone of Erkyna, local historian Vassias Tsokopoulos proposed the biggest threat to cultural heritage in Levadia is the bulldozer. Many former factories have been demolished or are falling into dereliction while some buildings have been preserved for cultural purposes. He also discussed intangible heritage giving the example of our base camp for the residency which was a former cotton ginning factory, a flour mill, and the public laundry, all powered by the energy of the river. Only some of these industrial functions are visible today, as the basement space has been converted into the Historical Ethnological Museum and the ground floor will soon host a permanent exhibition dedicated to local painter Theodoros Lazaris (1882-1978).

Vassias raised many interesting questions about the complex nature of memory. What should be kept and what should be demolished? As the city develops regeneration plans, does the conversion of the industrial zone into a touristic product constitute memory loss? Would the mere preservation of such buildings also cause a kind of memory loss? In the end, what will we know and remember about the names, faces, and indeed lives of the people who worked in these factories?

– Mary Conlon (Ireland)

29 Jan 2019

Blind dates

It was our pleasure to go on nine blind dates during our first day in Levadia! This was a fun way, proposed by artist and curator Rafika Chawishe, for the artists and local community groups to break the ice. Not only did we meet citizens from all walks of life through this process but we learned that some of the groups had taken the theme Memory of Water and applied it to their own activities before our arrival. This was a special surprise for the artists who heard from clients of EPAPSY and EKEPSYE (two organisations providing mental health supports) about the healing power of the river and what emotions the river conjured for them.

Later that evening we had another blind date – this time in three languages! – when we were invited to a tea party by newcomer citizens. KEDHL is a municipal organisation which provides an organic integration programme for refugees and asylum seekers. Newcomer citizens are welcomed by the Mayor on arrival, told they are safe and welcome, and hosted in apartments in the city. These families generously opened their homes to us and gave us advice on what to see and do in Levadia.

– Mary Conlon (Ireland)