Οι Λαϊκές Παραδόσεις του Νερού: Λιβαδειά 15 – 20 Απριλίου 2019

Τρίτη 16 Απριλίου, 7 – 8 μ.μ.

Στο ισόγειο του Νερόμυλου.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο πρόγραμμα “Μνήμη του Νερού”  έχουν τη χαρά να βρίσκονται ξανά στη Λιβαδειά!  Περιμένουν με ανυπομονησία να συναντηθούν ξανά με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των οργανισμών και των φορέων που είχαν συναντήσει τον Ιανουάριο, αλλά και να κάνουν καινούργιους φίλους κατά την διάρκεια της εβδομάδας που θα βρίσκονται ξανά στη Λιβαδειά  μέσα από τις εικαστικές δράσεις τους κατά μήκος της Έρκυνας.

Τετάρτη 17 Απριλίου 20149

Ψηφιακό Εργαστήρι: 12:00 – 2:30 μ.μ.

Σε διάφορα σημεία της πόλης

Ενδιαφέρεστε για τη μεταβιομηχανική ανάπτυξη των παράκτιων και παραποτάμιων μετώπων της πόλης σας? Το υδάτινο μέτωπο της πόλης σας αποτελεί πηγή δημιουργικής έμπνευσης?  Ακολουθήστε μας στο facebook @memoryofwatereu όπου θα λειτουργήσει ένα ψηφιακό εργαστήρι και το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Λιβαδειά.  Θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε τις ιδέες σας μαζί μας, αλλά και να γνωρίσετε τι συμβαίνει στις πόλεις Γκτάνσκ, Γκέτεμποργκ, Γκόβαν και Οστάνδη  που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα.

Ο Κήπος της Έρκυνας (Μέρος Ι) 3 – 5 μ.μ.

Στο Πάρκο της Έρκυνας – Πίσω από το Διοικητήριο

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας επίσκεψης στην Λιβαδειά, τα άτομα από την ΕΠΑΨΥ και το ΕΚΕΨΥΕ μας περιέγραψαν τη θεραπευτική δύναμη του ποταμού, αλλά και της σύνδεσής τους με τη φύση.  Οι εξιστορήσεις τους αυτές αποτέλεσαν για εμάς σημαντική πηγή έμπνευσης. Το συγκεκριμένο εργαστήρι που θα επιμεληθεί η Ιρλανδή καλλιτέχνιδα Mary Conroy ονομάζεται “Ο Κήπος της Έρκυνας”.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου με την βοήθεια της γεωπόνου και φωτογράφου Μαρίας Μίχου θα περπατήσουμε στις όχθες του ποταμού για να μαζέψουμε φύλλα και λουλούδια και να δημιουργήσουμε μαζί έργα τέχνης με τη μέθοδο της “οικολογικής εκτύπωσης”.

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς 7:30

Στο Art Cafe Αστραδενή

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς στο πλαίσιο του προγράμματος  “Μνήμη του Νερού” παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας στο Art Cafe Αστραδενή με θέμα το νερό (15 – 21 Απριλίου 2019)  Η έκθεση φιλοξενεί έργα 27 ντόπιων καλλιτεχνών  και θα είναι καθημερινά ανοικτή από τις 9 π.μ. έως 3 μ.μ.  Ο Σουηδός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Jonas Myrstrand θα συμμετάσχει με την προβολή της ταινίας του με τίτλο “The singing raven – Το τραγούδι του κορακιού”  διάρκειας 60 λεπτών, την Τετάρτη 7:30 μ.μ.

Ο Jonas θα βιντεοσκοπήσει και θα κάνει την τεκμηρίωση της όλης καλλιτεχνικής παρέμβασης των καλλιτεχνών στις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ιχνηλατώντας την επίδραση που έχει το πρόγραμμα “Μνήμη του Νερού” στις συμμετέχουσες πόλεις.  Μετά το τέλος του προγράμματος το υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί από τον καλλιτέχνη θα  χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες των καλλιτεχνών από το πρόγραμμα, οι συνεργασίες και οι συμμετέχοντες.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ο Κήπος της Έρκυνας (Μέρος ΙΙ) 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.

Στο Ισόγειο του Νερόμυλου

Ανοικτό εργαστήρι για το κοινό.  Επισκεφθείτε την Mary Conroy που μαζί με τους συμμετέχοντες στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα ξετυλίξουν τα έργα τους που θα έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της “οικολογικής εκτύπωσης” από τα φύλλα και τα λουλούδια που μάζεψαν την Τετάρτη. Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Εργαστήρι Stencil 3 – 5 μ.μ.

Στο Πάρκο της Έρκυνας –  Πίσω από το Διοικητήριο

Ελάτε μαζί μας σε ένα διασκεδαστικό εργαστήρι με την Πολωνή καλλιτέχνιδα Iwona Zajac.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνουν εκτυπώσεις stencil από έργα που έχει προετοιμάσει η καλλιτέχνιδα και για τα οποία εμπνεύστηκε από τις ιστορίες του ποταμιού και της Λιβαδειάς που άκουσε κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στη Λιβαδειά.  Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι, δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία στην εκτύπωση stencil.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Περίπατος στο ποτάμι για να δούμε τις τοιχογραφίες του Βέλγου καλλιτέχνη Siegfried Vynck και της Πολωνής καλλιτέχνιδας Iwona Zajac, 3 – 5 μ.μ.

Ξεκινάμε από την περιοχή δίπλα στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού για να επισκεφθούμε τον Βέλγο καλλιτέχνη  Siegfried Vynck ο οποίος θα δημιουργήσει μιας μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία σε ένα κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι και θα αναπαριστά το μύθο της Έρκυνας με μια πιο σύγχρονη ματιά.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη ο Vynck θα συναντηθεί με ντόπιους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την τέχνη του γκράφιτι για να ανταλλάξει μαζί τους ιδέες και τεχνικές.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της στη Λιβαδειά, η καλλιτέχνιδα Iwona Zajac, περπατώντας δίπλα στο ποτάμι της Έρκυνας εμπνεύστηκε από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.  Ερωτήματα όπως ποιοι ζούσαν σε αυτό το κτίριο; Πότε έζησαν εκεί; γεννήθηκαν μέσα της και αυτό την οδήγησε να συλλέξει ιστορίες και φωτογραφίες σχετικά με την οικογένεια των Λιβαδειτών που ζούσαν στο κτίριο αυτό επί της οδού Στρατηγού Ιωάννου για να δημιουργήσει μια τοιχογραφία εντός του συγκεκριμένου κτιρίου.

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Αναπαράσταση πλυσίματος ρούχων 11:00 – 12:15

Πηγές της Κρύας

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου θα αναπαραστήσουν το παραδοσιακό πλύσιμο ρούχων στις πηγές της Κρύας, θα τραγουδήσουν και θα προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα.

Να το πάρει το ποτάμι 1:00 2:30 μ.μ.

Ξεκινώντας από τις Πηγές της Κρύας (12:15) και προχωρώντας κατά μήκος του ποταμού θα φτάσουμε στο Πάρκο της Έρκυνας πίσω από το Διοικητήριο.

Η Αμερικανο-σκωτζέζα καλλιτέχνιδα TS Beall μαζί με δημότες θα φτάσουν στο Πάρκο της Έρκυνας  από τις Πηγές της Κρύας για να πραγματοποιήσουν από κοινού μια δράση εμπνευσμένη από την  ελληνική φράση “Να το πάρει το ποτάμι”.

Η δράση στοχεύει να  αναδείξει την ιστορία της Λιβαδειάς και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το ποτάμι της Έρκυνας στην πόλη – από το Μαντείο  του Τροφωνίου, έως την υδροκίνηση των εκκοκκιστηρίων της περιοχής και το πλύσιμο των ρούχων.  Κατά τη διάρκεια της δράσης δημότες και μέλη τοπικών συλλόγων και φορέων θα πουν ιστορίες, θα πλύνουν ρούχα και θα τραγουδήσουν.  Εδέσματα και αναψυκτικά θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους.

Έκθεση υφαντών, κεντημάτων και κρητικό κοπανέλι στο ισόγειο της Νεροτριβής (Τετάρτη – Παρασκευή 18:00 – 20:30) Σάββατο (10:00 – 14:30)

Σας περιμένουμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Image: Sun in an Empty Room by Iwona Zajac; photography by Mary Michou.